MuhasAbAh Diri KIta


"Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya."

Wednesday, April 1, 2015

6 bulan : Puri Pertama Kak Q

Alhamdulillah..pejam celik kak Q dah masuk 6 bulan 17 Mac aritu...Ha, kepada makcik2 yang kalut nak bg anak i makan so skrg xyah kalut dah.beliau da boleh makan. Jangan kecoh2 suh makan, bonda dia akan bg dia makan ohkey.

2 minggu sebelum kak Q masuk 6 bulan bonda dia da stat berjumpa ensek google utk manambah ilmu tentang pemakanan baby 6 bulan ni. Ye la mana taw satg bby xsesuai makan makanan tu bonda dia g bagi dia makan.jenuh!!!! Macam2 info la ensek google ni bagi..maklumat dihujung jari la org cakap.

Bila byk menemubual ensek google ade la sket info nak kongsi :-

Nestum : macam baik kan utk bby start makan..tp ensek google habaq dia xberapa baguih utk baby sbb kandungan gula tu agak banyak n xsesuai utk baby yg baru nak start makan ni.

Cerelac : xada masalah utk perkenalkan kat bby cuma ni adalah process food. ensek google cakap better homemade la..untuk yang tersayang ayaq tangan ibu ag baguih.

So!!! Bonda telah menjadi rajin untuk membuat puri untuk kak Q. Bonda yang terkenal ngan sikap malas masak tetiba jd rajin...Oh anak ini pengorbanan ibumu tau hehehehhehe...

Ok. 4 days rules ensek google suh patuh sbb dari situ kita dapat detect yang anak kita ni alah or tak ngn makanan yg kita bg kat dia. Kalau dia xsesuai ngan makanan tu selepas 2 @ 3 jam atau 2 @ 3 hari simptom tu akan kuar. so kita taw la anak kita xsesuai ngan makanan tu . kalu setiap hari tukaq makanan cmne kita nak taw yg anak kita tu alah kat makanan apa kan.

Ari pertama Kak Q

Bonda yang excited ni telah buat puri pear. Senang sangat!!!! Stim buah pear then blend. Campoq susu or ayaq masak ( Kak Q bonda cmpoq susu fomula sbb susu ibu xada huhuhuhu)

sedap kot sbb bonda da makan dl 2 sudu sblom kak Q makan hehehehe
Alhamdulillah utk 1st puri ni selama 4 hari kak Q xmenunjukkan ketidaksesuaian beliau.makan ngn jayanya. Jangan lupa sulam ngn ayaq masak taw...Popo dia dengan jayanya keluaq tanpa segan.

Ari Kelima

Bukan epal ijo taw...epal merah....diulangi epal merah

Utk 2nd puri kak Q dibagi puri epal..Beliau sangat suka sangat2 puri epal..siap sedut2 ag sudu tu...kuantiti lebih banyak dr pear.Nak buat sama je mcm kita buat puri pear. 4 hari jugak berjaya tanpa simptom xbaik. Popo jugak xsegan2 kuaq.

Ari ke Sembilan

Bonda buat buboq bodo ( kosong)...kak Q menolak serta merta. Langsung xnak jamah...ok, membazir la buboq aritu....Bonda pon buat puri caroot pulak lps tu...ohkey hat ni pon ada masalah..Kak Q xsuka sgt puri sayoq..xmanih kot...ensek google habaq jangan paksa kalu depa xnak.Ciput je kak Q makan. Tp bila ngan pengasuh kak Q makan byk je. So bonda pening nak buat puri len or truih je bg puri carrot tu. Nak buat puri caroot sama je mcm nak buat puri pear tu. So, pengasuh kata xpa, dia nk bg caroot tu sbb popo kak Q still sama je.xde sembelit pon.


So, arini 1 GST, kak Q start makan puri blueberry plak. hat ni bonda terpaksa beli hat readymade punya sbb xsempat nak buat puri. Ensek google habaq dah elakan process food....Maaf anak bondeng. Pengasuh habaq kak Q suka..Aih anak bondeng, macam bondeng gak.sume makan tolak batu n kayu je heheheheh..good job sayang sbb xcerewet bab2 makan xikot babah telap....


contoh ja hat ni....
Sume puri tu letak dalam freezer n boleh tahan sebolan.janji bertutup. Pastikan bekas hat yg nak guna tu BPA free. Bonda beli kat LAZADA je...Tapi bonda kn jugak buat puri sayoq takut kak Q xsuka makan sayoq plk.ok next kita tgk menu Kak Q yg len plk sbb try 4 makanan ni baru...dan alhamdulillah semua ok.


2 comments:

  1. Replies
    1. lps ni awok pulak gila carik benda2 baby nih hehehehehe....

      Delete

MuhasaBah Diri Bersama

"Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah, dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya, ataupun Shakespeare menulis puisinya. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat, yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali."

"Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi, tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya."

Yang Ni POn MeNarik Jugak UntuK KoRanG BaCa